Hrad Valečov se skalními světničkami | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Hrad Valečov se skalními světničkami

> Fotogalerie

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

V severozápadní části Českého ráje nad obcí Boseň leží hrad Valečov, který byl postaven na počátku 14. století na pískovcové skále jako skalní hrad. Ve skalách vytesané prostory pak byly doplněny dřevěnými stavbami, podobně jako tomu bylo v nedalekých Drábských světničkách. Areál hradu v Českém ráji tvoří předhradí (vězení s hladomornou), zděný palác, skalní komory, chodby a vyhlídka. Nejzajímavější částí expozice jsou ve skalních blocích pod hradem vytesané světničky, užívané až do roku 1900. Přesná doba založení hradu není známa. První písemná zpráva o majitelích pochází z let 1316 - 1318, z doby šarvátek zdejší drobné šlechty s Vokem z Roštejna - jednou z větví rodu Valdštejnů. Hrad byl v té době pravděpodobně jen dřevěný a z části vytesaný do skály. Hrad byl udržován do třicetileté války, po jejím ukončení hrad chátrá a slouží jako obydlí chudiny a zdroj levného stavebního materiálu. Poslední obyvatelé skalních bytů na Valečově se museli vystěhovat na základě nařízení c. k. okresního hejtmanství v Mnichově Hradišti z 5. října 1892. Součástí hradní výstavy archeologických nálezů ze sbírek Okresního muzea v Mladé Boleslavi je nově i soubor kachlů z kamen podkomořího královských měst Vaňka z Valečova z 2. poloviny 15.století. Na Valečově se natáčela pohádka RumplCimrCampr, Dešťová víla, Lotrando a Zubejda nebo filmy Poklad hraběte Chamaré a Slavné historiky zbojnické. Za hradem můžete dosud vidět přístřešek, který ve filmu Rumplcimrcampr představoval sídlo hlavního hrdiny.

> Otevírací doba

Březen (sobota, neděle, svátky): 9-16,30 hodin
Duben, říjen (sobota, neděle, svátky): 9-17 hodin
Květen, červen, září (denně kromě pondělí): 9 -18 hodin
Červenec, srpen denně 9-18 hodin
Listopad-únor ( soboty, neděle, svátky): 9-16,30 hodin

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Boseň
Ulice: hrad

> Komentáře