Naučná stezka Lipanská mohyla | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Lipanská mohyla

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Naučná stezka spojuje obce Vitice a Lipany cestou přes Lipskou horu, v jejímž okolí se dne 30. května 1434 odehrála jedna z nejvýznamnějších bitev českých dějin z období husitských válek, bitva u Lipan, v níž se střetla vojska radikálních husitů s koalicí umírněných kališníků a katolíků. Radikálové zde byli poraženi, což v důsledku ukončilo husitskou revoluci. Na severním svahu Lipské hory byl v roce 1881 slavnostně odhalen památník této bitvy – 11 metrů vysoká pískovcová Lipanská mohyla. Ta je od té doby nejen zdejší krajinnou dominantou, ale i místem pravidelných vzpomínkových akcí (např. rekonstrukce bitvy apod.). Naučná stezka vede vedlejšími ulicemi nebo vozovou polní cestou. Místy je trochu kamenitá, ale s kočárkem se absolvovat dá. Trasa je značena zelenobílými značkami naučných stezek, relativně dostatečně. Prohřeškem je například absence značení ve Viticích do slepé odbočky ke kostelu sv. Šimona a Judy, u něhož se nachází jedna ze zastávek a návštěvník sledující značení ji tak zcela mine. Zatímco procházka z Vitic do Lipan je příjemná, kvalita samotné naučné stezky je dost nevyrovnaná – zatímco hlavnímu zdejšímu „taháku“, bitvě u Lipan, jsou věnovány pouze dva infopanely, ve Viticích je rozmístěno hned pět, vesměs zbytečných zastávek, jejichž informační náplň by se dala shrnout maximálně do dvou. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií, což vedlo ke klasickému plýtvání peněz, např. za odpočinkové altány (tři na dvoukilometrové trase) a dokonce i květináče (!) pod každým informačním panelem apod. Webové stránky občanského sdružení, které stezku vytvořilo, inzerované na každém panelu jako místo pro získání dalších informací k naučné stezce, neexistují.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Vitice

> Komentáře