Naučná stezka Klepec | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Klepec

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Krátká naučná stezka, nebo spíše dva samostatné informační panely se značkou naučné stezky, seznamují s přírodní památkou Klepec mezi obcemi Přišimasy a Limuzy u Českého Brodu. Na vrcholu Klepce se zvětrávacími procesy odkryly bizarní žulové skalní útvary vyčnívající na povrch. Podle svých tvarů dostaly různá lidová jména (Slouha, Fůra sena). Předmětem ochrany jsou rovněž dva zatopené žulové lůmky se vzácnou flórou a faunou. Přírodní památka Klepec se rozkládá na temeni vrchu Klepec (358 m n. m.) ležícího mezi městy Úvaly a Český Brod. Chráněné území se dělí na dvě části – Klepec I (blíž k Přišimasům) a Klepec II, které spojuje polní cesta. Na Klepci I naleznete vysoký bizarní balvan Slouha s pamětní deskou obětem 1. světové války. Odtud míří cesta ke Klepci II, kde je poblíž druhého infopanelu skalní útvar Fůra sena (Stoh slámy) s pamětní deskou připomínající tábor lidu na Klepci v roce 1844, a další balvany (Šplíchalův kočár, Obří záda). Dalším sestupem od panelu dorazíme ke dvěma zatopeným žulovým lůmkům, kde se těžil stavební kámen na obnovu vyhořelého Národního divadla v Praze a které pak sloužily i ke koupání. Tůně a okolní mokřady hostí např. chráněnou rostlinu bublinatku jižní. Stezka nemá speciální značení ani pevně určený začátek a konec, vede po žluté turistické značce. Na informačním panelu na Klepci I je orientační plánek obou částí přírodní památky.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Přišimasy - Skřivany

> Komentáře