Openair Festival zlobení plný kultury a her pro rodiny s dětmi | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Openair Festival zlobení plný kultury a her pro rodiny s dětmi

Gabriel Loci zas ovládne Zlobení.

Svět je totiž nejlepší hračka! Vracíme se! I letos, už podruhé pořádá Žranice z.s. ve spolupráci s Gabrielem Loci další ročník letního openairového "Festivalu zlobení" plného kultury a her pro rodiny s dětmi. I letos je vstupné dobrovolné, aby zůstala akce maximálně přístupná veřejnosti. Dvoudenní festival se bude konat převážně na nádvoří bývalého kláštera Sv. Gabriela napražském Smíchově. Na festivalu bude uvedena řada divadelních představení, show i hudební produkce pro děti a jejich rodiče. Hlavním lákadlem bude ovšem pop-upové "zlobivé hřiště". Motivem je, stejně jako vloni, podpora samoživitelů a dalších znevýhodněných rodin - festival je, narozdíl od jiných akcí podobného žánru, nastaven tak, aby bylo možné jej plnohodnotně strávita nemuset při tom utrácet.

                              

“Maximální otevřenost všeho - prostoru, myšlenek, programu,” je základní filosofií celého festivalu a chceme v tom být důslední,” říká organizátorka Kamila Krbcová. Zlobivé hřiště je svobodný prostor z kartonových krabic a dalších recyklovaných materiálů. Návštěvníci na ně mohu malovat, stavět z nich, bořit, skákat, ležet - můžou dělat až to, kam sahá jejich fantazie. Hřiště vychází z konceptu "adventure playground", který se v druhé polovině 20. století rozšířil převážně v západním světě. Hlavní myšlenkou těchto hřišť, je dát dětem možnost přijímat rozhodnutí samy za sebe, přijímat vlastní rizika, dát jim svobodu volby a volnost. "Naše hřiště myšlenkově kopíruje "adventure playground". Hraj si, dělej, co chceš, všechno je dovoleno - když to neubližuje ostatním. Po loňské zkušenosti už nejsme tolik opatrní. Ozkoušeno máme - už ani já se nebojím, že když povolíme otěže, tak se nám děti pobijou. A tak letos chceme zajít dál. Dát větší míru samostatnosti ale i zodpovědnosti. “ říká Kamila Krbcová, dramaturgyně a jedna z organizátorek festivalu. ‚‚Proto jsme letos první den festivalu naplnili kulturním programem a hraním - ten druhý bude taky otevřeno. Jeho hlavní náplní ale bude likvidace, společný úklid. To je to, co nám loni trochu chybělo - doufáme, že tím všichni poznáme, že když něco udělám, měl bych to dotáhnout a všechno má nějaký důsledek. “ Ale návštěvníci se nemusí bát, vše je dobrovolné a i v neděli bude kulturní program, dodává Kamila Krbcová. Při inspiraci pro hru vycházel organizační tým ze svých dětských vzpomínek a fantazií. "Zachováváme myšlenku loňského roku. Krabice v hlavní roli. Osvědčily se jako naprosto fantastický materiál. Krabice jsou univerzální cihly. Z těch si můžeš postavit hrad, bunkr anebo si vybít vztek. V divadle je to materiál, se kterým se často pracuje v rámci scény - a tak se to nabízelo." vysvětluje Adam Skala, režisér a organizátor festivalu. "Na prvním ročníku festivalu jsme spolupracovali s dětskou psycholožkou Angelikou Kartous Sbouli, která nám pomáhala pojmenovat a vytyčit si mantinely. Společně jsme došli k tomu, že je potřeba začít zlehka,vytvořit formativní zážitek a zkusit si pojmenovat, co je to vlastně to "zlobení". Zkoumali jsme,jak tyto principy s dětmi a rodiči ožijí. "Organizátoři dodávají, že letos proběhne festival již druhým rokem. "Minulý rok nás překvapil svou návštěvností. Dělali jsme festival za punkových podmínek, povětšinou pro naše kamarády s dětmi, protože léto ve velkoměstě bývá pro rodiny s dětmi krizovka. Chtěli jsme přivést dohromady děti svých kamarádů, aby si spolu mohli hrát a učit se brát zodpovědnost za svojebytí v prostoru. Tenhle koncept se rodičům a vlastně i dětem velice zalíbil a už se nám dostalo spoustu pozitivních reakcí a dotazů, jestli a kdy bude další ročník. Z toho máme radost." Říká Johana Krtičková, produkční a jedna z organizátorek festivalu.

                               

Co je to to zlobení? Podle psycholožky Angeliky Kartous Sbouli jde zlobení a volná hra, kterou na festivalu chtějí organizátoři umožnit všem zúčastněným ruku v ruce. "Zlobení, tak říkáme chování, která nám (jako jednotlivcům i jako společnosti) nevyhovuje. A často tak označujeme děti, které nejsou dostatečně zralé, aby zvládaly všechny nároky společnosti - ale kdybychom používali stejné nálepky pro dospělé, nebyl by svět plný zlobivých lidí?" Klade si otázku psycholožka a pokračuje: "Hra je přirozeným procesem čištění, odplavujeme nanesené emoce - občas je špinavá, drsná. S hrou se váže zkoušení a překračování pravidel." Festival tak chce všem zúčastněným nabídnout svobodný prostor, ve kterém mohou nechat prudit emoce, jak potřebují, jen tak být a nemít stále pod kontrolou. "Pro mě to třeba znamená, nemít stres z toho, že se moje dítě válí po zemi a řve, když se mu něco nelíbí. Že může zakřičet, když je naštvané. A že nebudu muset odrážet pohledy kolemjdoucích - pro mě jako rodiče a věřím, že přes to i pro to dítě, je to strašně úlevné. Achtěla bych tohle umožnit všem." dodává Kamila Krbcová.A co k tomu říká Adam Skala, který letos spolu s výtvarnicí Marií Háskovou bude stát zapodobou zlobivého hřiště? ‚‚Já chci jen ukázat lidem, že hrát se dá kdekoliv, když si k tomu vytvoříme podmínky. Svět je ta nejlepší hračka!“Proč festival zlobení?Velká většina inscenací, které se na festivalu objeví tak tvoří autorské inscenace. Dramaturgickývýběr se snaží dotýkat se i tématu zlobení, výchovy, rodičovství."My i spousta našich kamarádů v divadle děláme převážně autorské "zlobivé" inscenace. Baví nás provokovat, chceme otevírat témata, o kterých by se ve společnosti, podle nás, mělo mluvit. Divadlo má být prostorem pro debatu. A tak občas dostaneme nálepku, že jsme zlobiví." dodávána závěr Adam Skala.

Program:(může být upraven na základě nepřízně počasí)

SOBOTA 20.7OPEN AIR STAGE

10:30 - Divadlo: Divadlo Fokus - loutková pohádka Šípková růženka
11:30 - Divadlo: Dramedu - Impropohádka
13:00 - Hudba: Whata_cz - koncert pro malé i velké
14:30 - Divadlo: Divadlo Fokus - improvizovaná pohádka s nejasným koncem Král Tláskal
15:30 - Divadlo: VocaďPocaď - Světová pohádka
16:30 - Divadlo: Krutý Krtek - Ukrajinské pohádky
17:30 - Divadlo: Kristián Kašpar - Kouzelnická a balónková show
19:30 - Hudba: DJ KaKa - techno rave party pro děti a jejich dospěláky
21:00 - Film: Letní kino na dobrou noc - Fleur a Fluber, krátké filmy z produkce BaoBab pictures

VŠUDEMOŽNĚ V AREÁLU KLÁŠTERA po celý den
ZLOBIVÉ HŘIŠTĚ
PITEVNA PLYŠÁKŮ
PROHLÍDKY KLÁŠTERA
SMYSLOVÁ DÍLNA PRO BATOLATA
SWAP (primárně) DĚTSKÝCH VĚCÍ
_________________________________________________Festival zlobení Gabriel Loci 20. - 21.7. 2024
www.zlobeni.cz
[email protected]

17. 7. 2024



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře